Żelatyna na stawy to naturalny sposób, wskazywany jako remedium na bóle i urazy stawów. Jak powinno się go stosować i czy rzeczywiście może być skuteczny w walce z dolegliwościami tego typu?
Choroby i kontuzje stawów potrafią być bardzo uciążliwe – utrudniają prawidłowe poruszanie się i funkcjonowanie w codziennym życiu. Szczególnie podatne są na nie osoby starsze lub intensywnie trenujące, u których chrząstka jest bardziej narażona na uszkodzenia, a jej regeneracja jest utrudniona.
Przy poważniejszych problemach niezbędna będzie wizyta u lekarza, natomiast w ramach profilaktyki, łagodzenia bólu czy lżejszych urazów można wspomagać się suplementami diety. Zwolennicy naturalnych sposobów radzenia sobie z dolegliwościami wskazują także na prozdrowotne właściwości żelatyny – odzwierzęcego składnika o szerokim zastosowaniu spożywczym.
Czym właściwie jest żelatyna?
Żelatyna to znany składnik, który można znaleźć w każdej kuchni. Kojarzymy ją z galaretkami, sernikami na zimno i zimnymi nóżkami. Jest również wykorzystywana np. przy tworzeniu osłonek kapsułek w farmaceutyce oraz jako składnik kosmetyków. Z czego jest żelatyna?
Źródłem żelatyny są skóry, kości i chrząstki zwierzęce, głównie wieprzowe, które poddaje się specjalnej obróbce. W jej ramach pozyskuje się cenny kolagen, zawierający peptydy oraz białka: glicynę, prolinę oraz hydroksyprolinę. Żelatyna to wynik częściowej hydrolizy kolagenu pochodzenia zwierzęcego.
Właściwości i działanie żelatyny na stawy
Skuteczność, jaką ma wykazywać żelatyna na stawy, opiera się przede wszystkim na dużej ilości zawartych w niej białek, w szczególności kolagenu. Częściowo jest to poprawne założenie – duża ilość białka rzeczywiście może wspierać odbudowę tkanki łącznej. Sam kolagen, przyjmowany w diecie, nie przedostanie się jednak w tej samej postaci do stawów – tak jak inne białka, trafiające do układu pokarmowego, zostanie bowiem rozłożony na mniejsze aminokwasy. Ponieważ jest jednak bogaty w prolinę, oddziałującą na syntezę kolagenu w tkance łącznej, pośrednio przyczynia się do odbudowy stawów.
SPRAWDŹ TAKŻE: Kolagen na stawy. Jak działa i jak stosować?
Żelatyna wieprzowa ma również zapobiegać rozwojowi zwyrodnień oraz osteoporozie. Dzięki zawartości dwóch aminokwasów: argininy i glicyny, wspiera też regenerację mięśni i ścięgien.
Inne właściwości żelatyny
Żelatyna jest ceniona również ze względu na swoje pozostałe właściwości wspierające organizm. Ze względu na dużą zawartość kolagenu ma pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, znacząco je wzmacniając i poprawiając ich wygląd i kondycję.
Dodatkowo żelatyna reguluje również metabolizm – jej regularne spożywanie pomaga pozbyć się dodatkowych kilogramów, przyspieszając efekty diety i ćwiczeń.
Jak stosować żelatynę na stawy?
Wykorzystanie żelatyny na stawy obejmuje długą kurację z codziennym przyjmowaniem zawiesiny sporządzonej na bazie żelatyny spożywczej. Zaleca się ją szczególnie sportowcom w okresie wzmożonych treningów lub osobom zmagającym się z bólami i chorobami stawów. Warto przy tym pamiętać, że jest to wyłącznie domowy sposób – jeśli problemy ze stawami są poważne, należy w pierwszej kolejności zwrócić się do lekarza specjalisty.
Jak jeść żelatynę? Najlepiej przyjmować ją w czystej postaci, rozpuszczając łyżkę granulek w 100 ml zimnej wody. Napój powinno się pozostawić na noc w temperaturze pokojowej i spożyć rano, na czczo. Ma mało wyczuwalny smak, jeśli jednak chcemy go poprawić, można dodać do napoju odrobinę miodu lub soku z cytryny.
Dawkowanie żelatyny na stawy różni się w zależności od źródeł, jednak przyjmuje się, że skuteczna będzie ilość od 30 g żelatyny dziennie. W takiej ilości znajduje się ok. 4 g proliny, mającej największy wpływ na regenerację tkanki łącznej.
Galaretka na stawy to popularna rada dla osób zmagających się z problemami z chrząstką. Rzeczywiście, w owocowych galaretkach znajdziemy żelatynę, nadającą im odpowiedniej gęstości, jednak jej ilość nie jest tak duża, by znacząco wpłynęła na zdrowie stawów. Dodatkowo w galaretkach znajduje się też spora ilość cukru, który może wzmacniać stany zapalne, dlatego jest niewskazanym składnikiem przy problemach tego typu. Podobnie jest z innymi produktami zawierającymi żelatynę, np. żelkami czy pozostałymi deserami. Najzdrowszą opcją jest przyjmowanie “czystej” żelatyny, rozpuszczonej w wodzie.
Efekty stosowania żelatyny
Efekty, jakie powoduje żelatyna przy regeneracji stawów, mogą różnić się u każdej osoby decydującej się na takie rozwiązanie. Nie jest to bowiem uniwersalny sposób na zwalczenie dolegliwości kolan i bioder, a jedynie domowe wsparcie przy problemach tego typu. W zależności od organizmu, zaawansowania urazu lub choroby, ogólnego stanu chrząstek oraz trybu życia i diety, skuteczność tego sposobu może być różna.
Opinie na temat tego rozwiązania są podzielone – u niektórych żelatyna stosowana na problemy ze stawami rzeczywiście się sprawdza, łagodząc dolegliwości bólowe i przyspieszając regenerację chrząstki. Wiele osób docenia takie rozwiązanie za jego naturalność, preferując wybór domowych sposobów na stawy i ból kolan. Niewątpliwie żelatyna jest również najtańszą metodą zwalczenia problemów tego typu – jej cena jest bardzo niska, dlatego nawet przeprowadzenie długiej kuracji jest w zasięgu każdego.
Wiele osób jednak nie zauważa poprawy po wykorzystaniu tego sposobu lub jest ona jedynie nieznaczna, co przy konieczności codziennego spożywania napoju z rozpuszczoną żelatyną jest niewystarczającym efektem. Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji organizmu oraz sposobu przeprowadzania kuracji, który u każdego może przebiegać inaczej.
Żelatyna na stawy jest sposobem, który można wypróbować profilaktycznie lub przy niewielkim natężeniu dolegliwości związanych ze stawami. Jako naturalna metoda nie zaszkodzi, jednak dobrze mieć na uwadze, że powinno to być jedynie wsparcie profesjonalnego zwalczania tego typu problemów.