Dieta zupowa. Czy zupy na odchudzanie to dobry pomysł?

dieta zupowa

Dieta zupowa budzi zainteresowanie wielu osób, którym zależy na szybkiej utracie wagi. Jak ją stosować, jakie efekty zapewnia i czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Nadwaga i otyłość to powszechny problem – dodatkowe kilogramy są częstym skutkiem niewłaściwej diety i niewielkiej aktywności fizycznej. Niestety, zazwyczaj trudno jest się ich pozbyć, ponieważ wymaga to zmiany wielu swoich nawyków i sporej cierpliwości. Jednym ze sposobów na wyszczuplenie sylwetki jest zastosowanie specjalnej diety zupowej pomagającej w krótkim czasie zredukować swoją wagę.

Zasady diety zupowej

zasady diety zupowej

Dieta zupowa nie jest nową metodą na odchudzanie – od lat doceniano zupy jako niskokaloryczne danie, które może z powodzeniem zastąpić obiad czy kolację, ułatwiając zrzucenie zbędnych kilogramów. W latach osiemdziesiątych dużą popularnością cieszyła się tzw. dieta kapuściana, podczas której przez tydzień można było jeść niemal wyłącznie zupę kapuścianą. Niestety, taki sposób żywienia jest nie tylko bardzo monotonny, ale również mało zdrowy ze względu na braki wielu podstawowych makro- i mikroskładników. Obecnie dieta zupowa jest o wiele bardziej rozwinięta i różnorodna, a przeprowadzona rozsądnie, stanowi skuteczny i bezpieczny sposób na odchudzanie. Jakie są podstawowe zasady diety zupowej?

Dieta zupowa powinna trwać tydzień, podczas którego na wszystkie pięć posiłków dziennie podawane będą wyłącznie zupy. Osoby nieprzekonane do takiego modelu żywienia mogą na początek wprowadzić zupę jako zamiennik 1-2 posiłków, np. obiadu i kolacji. Pozwoli to na ograniczenie ilości spożywanych kalorii i osiągnięcie deficytu kalorycznego niezbędnego do redukcji masy ciała.

Zupy powinny być różnorodne – najlepiej, jeśli na każdy posiłek będzie podawana inna zupa. Można pozwolić sobie na dużą kreatywność, jeśli chodzi o dodatki do potraw – dozwolone są wszelkie warzywa, chude mięso, ryby, przyprawy, zioła, a nawet prażone nasiona. Powinno się za to unikać kalorycznych składników, takich jak tłuste mięso, śmietana czy zasmażka. Do zagęszczania zup można wykorzystywać jedynie jogurt naturalny.

Jeśli chcemy dodać do zupy makaron czy ryż, najlepiej ograniczyć ich ilość – zawierają sporo węglowodanów i podbijają kaloryczność dania. Można zdecydować się na dodanie tego typu składników do 1-2 zup w ciągu dnia, przy czym najlepiej sprawdzą się kasze, brązowy ryż oraz makaron pełnoziarnisty.

Zupy mogą być doprawiane solą i pieprzem, jednak ich ilość nie powinna być zbyt duża. Można za to bez ograniczeń stosować świeże i suszone zioła.

Dieta to nie wszystko! Sprawdź po jakie suplementy warto sięgnąć, aby wspomóc dietę odchudzająca:

Zupy na odchudzanie – jakie efekty daje dieta zupowa?

zupy na odchudzanie

Dieta zupowa może dość szybko przynieść efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów. Niektóre źródła podają, że stosując dietę zupową można schudnąć nawet 9 kg w ciągu tygodnia, jednak tak wysoki wynik jest możliwy tylko u osób startujących z dość dużą nadwagą oraz stosujących wyłącznie niskokaloryczne zupy z małą ilością składników stałych.

Warto pamiętać, że zdrowe tempo odchudzania to ok. 1-2 kg na tydzień – dzięki niemu organizm nie jest poddawany zbyt dużemu obciążeniu, a redukcja może zapewnić trwały efekt, bez zagrożenia efektem jo-jo. Zbyt mocne ograniczanie spożywanych codziennie kalorii jest niezdrowe i choć spowoduje dość szybką utratę wagi, może prowadzić do znacznego osłabienia organizmu, pogorszenia się odporności i wystąpienia różnych nieprzyjemnych skutków ubocznych. Warto zadbać o to, by posiłki były bogate we wszystkie ważne mikro- i makroskładniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli dieta zupowa jest dobrze zbilansowana, czyli opiera się na zupach wykonanych z różnorodnych składników oraz dostarcza odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Zupy są prostym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych warzyw, dzięki czemu mogą być cennym uzupełnieniem diety. Są także lekkostrawne, co powoduje usprawnienie działania układu trawiennego i pomaga oczyścić organizm.

Wskazania i przeciwwskazania do stosowania diety zupowej

wskazania i przeciwwskazania do diety zupowej

Dieta zupowa może być skutecznym sposobem na zrzucenie kilku kilogramów i wyszczuplenie sylwetki, szczególnie w okolicach brzucha. Stosowana z rozsądkiem sprawdzi się u każdej osoby, która walczy z nadwagą. Nie powinno się jednak jej przedłużać – maksymalny czas jej trwania to tydzień, szczególnie, jeśli planuje się jedzenie wyłącznie niskokalorycznych zup.

Dieta zupowa będzie odpowiednia również dla osób, którym jedzenie pokarmów stałych sprawia trudność lub dyskomfort, np. przy chorobach gardła czy przełyku. Warto w takim przypadku zadbać o to, by zupy dostarczały potrzebnych składników odżywczych niezbędnych przy powrocie do zdrowia.

Dieta zupowa w wersji restrykcyjnej powodującej duży deficyt kaloryczny może być stosowana wyłącznie przez osoby zdrowe, przed jej wprowadzeniem warto też skonsultować się z lekarzem i wykonać podstawowe badania. Nie jest zalecana przy różnego typu chorobach, w okresie osłabienia i rekonwalescencji, a także dla kobiet w ciąży i karmiących.

Wady i zalety diety zupowej. Czy warto ją stosować?

wady i zalety stosowania diety zupowej

Dieta zupowa jest ciekawym sposobem na odchudzanie. Jakie są jej najważniejsze wady i zalety?

Korzyści związane ze stosowaniem diety zupowej:

  • jest niskokaloryczna, dzięki czemu pozwala dość szybko schudnąć,
  • zupy mogą być bardzo różnorodne – można opierać się zarówno na tradycyjnych przepisach, takich jak pomidorowa, kapuśniak czy ogórkowa, jak i wykorzystywać popularne zupy krem oraz tworzyć ciekawe połączenia składników zgodnie z własnymi preferencjami,
  • możliwość stosowania różnych dodatków, np. prażonych nasion czy ziół,
  • dieta zupowa jest lekkostrawna,
  • po zjedzeniu zupy szybko odczuwa się sytość,
  • zupy są dość proste w przygotowaniu i często bardzo tanie,
  • można je miksować na pożywne zupy krem, które są łatwe do spożycia nawet w przypadku osób z chorobami gardła czy zębów,
  • częste jedzenie zup to sposób na lepsze nawodnienie organizmu,
  • zupa to świetny sposób na zwiększenie ilości spożywanych codziennie warzyw,
  • krótkotrwała dieta oparta na zupach to dobra metoda na oczyszczenie organizmu ze złogów jelitowych.

Dieta zupowa – wady:

  • konieczność gotowania wielu różnych zup, by zapewnić sobie różnorodne posiłki na cały dzień,
  • w przypadku zup z małą ilością dodatków można narazić się na zbyt duży deficyt kaloryczny i niedobory ważnych mikro- i makroskładników, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie,
  • zupa nie zapewnia sytości na długo – w dość krótkim czasie po jej spożyciu można zacząć odczuwać głód; wyjątkiem są jednak zupy z wieloma dodatkami stałymi w postaci warzyw, mięsa, ryb, makaronu, ryżu czy kaszy,
  • organizm potrzebuje pokarmu stałego – gryzienie i przeżuwanie pozwala utrzymać zęby w dobrej kondycji, ponadto trawienie pokarmu zaczyna się już w jamie ustnej; zbyt długie utrzymywanie diety płynnej lub półpłynnej nie jest więc wskazane,
  • gotowanie i jedzenie gorących zup latem może być kłopotliwe, dlatego najlepiej zdecydować się na dietę w okresie jesienno-zimowym.

Menu zupowe: przykładowe zupy i jadłospis

menu zupowe

Dieta zupowa pozwala dość szybko stracić na wadze, jeśli tylko będziemy trzymać się dobrze opracowanego jadłospisu. Najlepiej jeść 5 razy dziennie, wykorzystując zupy z różnorodnymi dodatkami. Zupy spożywane rano warto wzbogacić węglowodanami złożonymi zapewniającymi energię na cały dzień – świetnie w tej roli sprawdzi się kasza czy brązowy ryż. Do zup jedzonych popołudniu najlepiej dodawać zdrowe źródła białka, np. chude mięso, ryby czy jogurt naturalny. Jak powinien wyglądać jadłospis na diecie zupowej?

Przykładowy jadłospis na diecie zupowej

  • Śniadanie: zupa owocowa,
  • II śniadanie: zupa pomidorowa z brązowym ryżem,
  • obiad: zupa jarzynowa,
  • podwieczorek: zupa rybna,
  • kolacja: zupa krem z pomidorów z kulkami mozzarelli i świeżą bazylią.

Dieta zupowa – przepisy

Na diecie zupowej można pozwolić sobie na stosowanie najróżniejszych przepisów, pod warunkiem unikania takich dodatków, jak tłuste mięso, śmietana czy mąka. Przepisy są często bardzo proste, dlatego przygotowanie dań zgodnych z założeniami diety nie powinno sprawić nikomu trudności. Jakie zupy najlepiej spożywać na diecie?

Zupa kapuściana

Składniki:

  • 2l wody,
  • 1 biała kapusta świeża lub 3 kg kapusty kiszonej,
  • 5 cebul,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 zielone papryki,
  • sól, pieprz, suszona ostra papryka.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj wszystkie warzywa.
  2. Drobno posiekaj kapustę.
  3. Cebulę, paprykę oraz seler pokrój w kostkę.
  4. Na dno grubego garnka wrzuć cebulę i dolej łyżkę oliwy z oliwek. Lekko podsmaż, dodaj paprykę, czosnek i seler. Duś warzywa pod przykryciem, aż zmiękną.
  5. Zalej warzywa wodą. Dodaj kapustę i zagotuj.
  6. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 1l wody,
  • włoszczyzna,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • sok po kiszonych ogórkach,
  • 40 g brązowego ryżu,
  • ząbek czosnku,
  • koperek,
  • oliwa z oliwek,
  • jogurt naturalny,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę dokładnie umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą.
  2. Posiekaj czosnek i dodaj do zupy. Dolej 1/2 łyżki oliwy.
  3. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
  4. W międzyczasie możesz gotować w osobnym garnku brązowy ryż.
  5. Gotuj wywar przez 30 minut.
  6. Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  7. Dodaj do zupy ogórki, sok po ogórkach oraz ryż.
  8. Gotuj zupę przez 1o minut.
  9. Zdejmij garnek z palnika, dodaj jogurt naturalny i posiekany koperek.

Zupa rybna

Składniki:

  • 2 l wody,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, połowa selera, por,
  • 200 g dorsza,
  • 40 g kaszy gryczanej,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
  • śmietana 12%,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:

  1. Składniki dokładnie umyj. Włóż do garnka włoszczyznę i dorsza, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i dopraw solą i pieprzem.
  2. Kaszę ugotuj w osobnym garnku.
  3. Zupę należy gotować przez ok. 20 minut. Po tym czasie można dodać kaszę.
  4. Po 5 minutach zdejmij zupę z palnika i dodaj 2-3 łyżki śmietany. Całość wymieszaj.

Podsumowanie

Dieta zupowa stanowi dość skuteczny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać o tym, by jeść odpowiednio zbilansowane dania dostarczające organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych. Stosując dietę je się nawet do 5 różnych zup dziennie, co zapewnia dość dużą różnorodność posiłków, ale wiąże się też z koniecznością spędzania długiego czasu w kuchni.

Dieta oparta na zupach powinna trwać maksymalnie 7 dni, szczególnie, jeśli generuje duży deficyt kaloryczny. Można jednak wprowadzić również jej łagodniejszą wersję, podczas której 1-2 posiłków w ciągu dnia będzie stanowiła zupa – w takim przypadku dieta może trwać dłużej.

 

About Redakcja BioCity.pl

Jako autorzy publikacji, staramy się zawsze serwować treści najwyżej jakości, które będą nie tylko przystępne (napisane prostym, zrozumiałym językiem), jak i merytoryczne. Artykuły poradnikowe tworzymy w oparciu o naszą najlepszą wiedzę i badania naukowe, które z łatwością każdy może zweryfikować w bazie PubMed.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *