Dieta dr Dąbrowskiej: przepisy, jadłospis, efekty i potencjalne skutki uboczne. Czy warto?

Dieta dr Dąbrowskiej

Diera dr Dąbrowskiej to jedna z popularniejszych diet oczyszczających. Choć posiada sporą liczbę zwolenników, wiele osób wątpi w jej pozytywny wpływ na zdrowie. Na czym polega i co warto o niej wiedzieć?

Sposobów odżywiania się, jak i opinii o ich oddziaływaniu na organizm jest wiele. Co chwilę głośno robi się o nowej diecie mającej być rewolucją w żywieniu – w większości są to diety odchudzające, dzięki którym ma być możliwe szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. Dostępne są też diety lecznicze mające na celu wzmocnienie organizmu i oczyszczenie go z toksyn powodujących choroby, osłabienie, zły stan cery oraz gorsze samopoczucie. Zdecydowanie najgłośniej było w ostatnich latach o diecie dr Ewy Dąbrowskiej, w ciekawy sposób łączącej właściwości oczyszczające z odchudzającymi.

Kim jest autorka diety – Ewa Dąbrowska?

Kim jest autorka diety

Dr Ewa Dąbrowska jest lekarzem specjalizującym się w chorobach wewnętrznych. Podczas swojej wieloletniej praktyki lekarskiej miała ona zaobserwować pozytywny wpływ głodówki na stan swoich pacjentów. Zauważyła znaczną poprawę zdrowia u osoby, której zaleciła kilkudniowe odstawienie pokarmu oraz picie dużej ilości wody. Korzystne efekty miały utrzymywać się również po wprowadzeniu stałych posiłków, które składały się wyłącznie z surowych warzyw. Na tej podstawie dr Ewa Dąbrowska rozpoczęła swoje badania odnośnie diety warzywno-owocowej oraz reakcji organizmu na jej długotrwałe stosowanie.

Wyniki skłoniły dr Dąbrowską do stworzenia specjalnego programu żywieniowego składającego się z dwóch etapów: odtruwania organizmu oraz wychodzenia z diety. Jego głównym założeniem było oczyszczanie organizmu, by samodzielnie mógł pozbyć się zalegających w nim toksyn.

Według dr Ewy Dąbrowskiej codziennie jesteśmy narażeni na wpływ szkodliwych substancji niszczących nasz organizm i będących przyczyną chorób cywilizacyjnych. Jej zdaniem oczyszczenie z nich ciała pozwala nie tylko poprawić odporność i wzmocnić organizm, ale także zapobiegać lub wręcz cofać rozwój niektórych chorób. Na tej podstawie powstała dieta dr Ewy Dąbrowskiej opierająca się przede wszystkim na jedzeniu warzyw i owoców.

Swoje założenia dr Dąbrowska spisała w książce zawierającej dokładne zasady diety, dozwolone produkty, proponowane jadłospisy oraz konkretne przepisy na potrawy zgodne z dietą warzywno-owocową. Dieta szybko zyskała sporą popularność, a jej autorka zaczęła organizować turnusy dla osób, które chciały poprawić swój stan zdrowia zgodnie z jej zasadami. Obecnie funkcjonuje również Instytut Promocji Zdrowia Dr Ewy Dąbrowskiej.

O diecie stało się głośno szczególnie ze względu na efekty odchudzające – choć nie jest to głównym założeniem takiego sposobu żywienia, przy jego stosowaniu można dość szybko zauważyć znaczną utratę masy ciała. Wynika to z bardzo niskiej kaloryczności diety utrzymującej się na poziomie 400-600 kcal.

Kluczowe zasady diety Dąbrowskiej

zasady diety Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej to bardzo restrykcyjny sposób żywienia wymagający bezwzględnego trzymania się dotyczących go zasad. Jest nazywany leczniczą głodówką, ponieważ znacznie ogranicza ilość spożywanych każdego dnia pokarmów. Konkretnie wyznacza nie tylko ilość posiłków oraz wielkość porcji, ale także produkty, które są dozwolone podczas danych etapów diety. Złamanie zasad diety ma niwelować jej efekty, dlatego zaleca się dokładne rozplanowanie swojego jadłospisu i odpowiednie przygotowanie się do jego wprowadzenia.

Podstawowym założeniem diety Dąbrowskiej jest całkowite oczyszczenie organizmu z toksyn dzięki spożywaniu wyłącznie jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych. W pierwszym etapie diety dostępne są wyłącznie niektóre warzywa i owoce, w drugim rozszerza się ją również o rośliny strączkowe, nabiał, kasze, ziarna oraz orzechy.

Na początku ilość produktów jest mocno ograniczona, a w posiłkach można stosować takie warzywa, jak cebula, por, kalafior, brokuł, sałata, marchew, pietruszka, seler naciowy, buraki i rzodkiew.

Dozwolone są też owoce: jabłka, jagody, grejpfruty, cytryny. Ponadto można używać ziół w postaci świeżej lub suszonej.

Zgodnie z zasadami diety należy mocno ograniczyć ilość białka, tłuszczów i węglowodanów przyjmowanych z pokarmem, dlatego nie wolno m. in. przygotowywać potraw z dodatkiem oliwy lub innego tłuszczu czy zagęszczać zup śmietaną.

Posiłki powinny być też jak najmniej przetworzone, dlatego większość produktów zjada się na surowo lub jedynie piecze się czy gotuje. Nie można też dodawać do nich soli czy innych przypraw – wyjątkiem są zioła.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej zakłada przyjmowanie jedynie trzech posiłków dziennie, których czas jest dość konkretnie wskazany. Śniadanie należy zjeść do dwóch godzin po obudzeniu się, jednak nie wcześniej, niż o godzinie 9:00. Obiad powinien zostać spożyty o godzinie 14:00, natomiast kolacja – 19:00. W razie głodu można między posiłkami sięgnąć po jabłko.

Ważne jest też przyjmowanie płynów – osoby będące na diecie Dąbrowskiej powinny wypijać przynajmniej 3 litry wody dziennie. Dozwolone są również herbaty ziołowe czy wywary warzywne.

Dieta to nie wszystko! Sprawdź po jakie suplementy warto sięgnąć, aby wspomóc dietę odchudzająca:

Etapy diety dr Dąbrowskiej

Etapy diety dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej składa się z dwóch podstawowych etapów – odtruwania, podczas którego organizm ma przejść przez pełną detoksykację, by oczyścić się ze szkodzących mu substancji, a także wychodzenia z diety pozwalającego na stopniowe wprowadzanie do jadłospisu większej ilości produktów zawierających potrzebne organizmowi składniki spożywcze.

  • Pierwszy etap diety jest bardziej restrykcyjny, ponieważ podczas jego trwania można jeść wyłącznie wybrane warzywa i owoce. Powinien on trwać od 10 dni do kilku tygodni – maksymalny zalecany czas to 6 tygodni. W jego trakcie należy ściśle trzymać się wszystkich wytycznych odnośnie stosowanych produktów, sposobu przygotowania posiłków oraz kaloryczności diety, utrzymującej się na poziomie 400-600 kcal. Osoba stosująca dietę dr Dąbrowskiej powinna dopasować czas trwania etapu oraz kaloryczność posiłków do swoich potrzeb i celów, jakie chce osiągnąć.
    Pierwszy etap diety wiąże się z tzw. kryzysem ozdrowieńczym, podczas którego można doświadczyć znacznego pogorszenia się samopoczucia. Objawy to m. in. bóle głowy, nudności, wymioty czy biegunka. Powinny one samoistnie ustąpić po upływie kilku dni – jeśli tak się nie stanie, należy udać się do lekarza.
  • Drugi etap to wychodzenie z diety. Nie ma on ustalonego ograniczenia czasowego – można stopniowo wprowadzać nowe produkty na przestrzeni np. 14 dni, a następnie powrócić do pełnego wyboru składników spożywczych. Można także potraktować zasady drugiego etapu jako dietę, którą będzie się stosowało już do końca życia. W założeniu ma on dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników, a przy tym zachować pozytywne efekty, jakie spowodowała głodówka lecznicza. W drugim etapie diety stopniowo wzrasta kaloryczność posiłków, stają się one też o wiele bardziej zróżnicowane dzięki możliwości wprowadzenia takich produktów, jak nabiał, kasze czy orzechy. Nadal powinno się jednak całkowicie rezygnować z potraw wysokoprzetworzonych, należy więc unikać smażenia czy doprawiania potraw solą. Nie zaleca się także ograniczania ilości warzyw i owoców, które w dalszym ciągu powinny stanowić podstawę diety.

Efekty diety dr Ewy Dąbrowskiej

Efekty diety dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej ma dość duży wpływ na organizm, jak każda dieta restrykcyjna wykluczająca całe grupy produktów spożywczych. Jakich efektów można się spodziewać, trzymając się wszystkich jej założeń?

Dr Ewa Dąbrowska uważa, że jej dieta jest rozwiązaniem problemu coraz powszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. W ograniczeniu składników wyłącznie do warzyw i owoców widzi szansę na skuteczne oczyszczenie organizmu z toksyn będących przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Według założeń dr Dąbrowskiej zasady jej diety wspierają naturalne mechanizmy samoleczenia – dzięki temu organizm jest w stanie samodzielnie zwalczać różnego typu choroby.

Osoby będące na diecie dr Ewy Dąbrowskiej zauważają u siebie przede wszystkim spadek masy ciała. Efektem ubocznym diety jest utrata zbędnych kilogramów wynikająca z bardzo niskiej kaloryczności posiłków opierających się głównie o warzywa i owoce. Dzięki temu organizm pozbywa się tkanki tłuszczowej, uzupełniając potrzebną mu do funkcjonowania energię ze zmagazynowanych w niej zapasów. Podczas pierwszych 6 tygodni diety można znacznie zredukować swoją masę, ponieważ dochodzi do usunięcia z organizmu złogów treści jelitowej. Ciało zatrzymuje też mniej wody ze względu na znaczne ograniczenie przyswajania takich składników odżywczych, jak białko czy tłuszcze.

Sprawdź także ranking najlepszych suplementów na odchudzanie:

Czy dieta Dąbrowskiej może mieć również negatywny wpływ na organizm? Tak, jak każda restrykcyjna dieta. Warto pamiętać, że przed wprowadzeniem tak znaczącej zmiany w swoim sposobie odżywiania należy w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić podstawowe badania, by wykluczyć ewentualne ryzyko negatywnego wpływu diety na zdrowie. Jeśli podczas stosowania diety dr Dąbrowskiej nastąpi pogorszenie samopoczucia, które będzie utrzymywało się przed dłuższy czas, a także wystąpią omdlenia czy inne niepokojące objawy, należy przerzucić się na zbilansowaną dietę i zgłosić się do lekarza.

Dietetycy zarzucają diecie Dr Dąbrowskiej przede wszystkim zbyt niską kaloryczność – drastyczne pozbawienie organizmu kalorii zabiera mu podstawowe źródło energii, co może prowadzić do jego znacznego osłabienia, a na dłuższą metę być niebezpieczne dla zdrowia.

Skutkiem ubocznym jest też spowolnienie przemiany materii, przez co po zakończeniu diety może dojść do szybszego odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie. Można więc niestety spodziewać się efektu jojo, przez który w krótkim czasie odzyska się stracone na diecie kilogramy.

Kolejnym aspektem budzącym zaniepokojenie jest mocne ograniczenie białka i tłuszczów oraz wielu mikro- i makroskładników potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Choć wprowadzając dietę warzywno-owocową nie można narzekać na brak witamin, to właśnie tłuszcze są niezbędne do ich prawidłowego wchłaniania. Jak każda dieta wykluczająca konkretne grupy składników, dieta Dąbrowskiej może więc prowadzić do niedoborów różnych składników odżywczych.

Choć dieta warzywno-owocowa jest polecana jako sposób na zwalczanie wielu chorób, należy pamiętać, że nie powinna stanowić podstawowego planu powrotu do zdrowia. Podczas jej trwania nie należy rezygnować z przepisanych przez specjalistę leków czy terapii. Powinno się również koniecznie omówić z lekarzem ewentualne przeciwwskazania do jej wprowadzenia – ze względu na niską kaloryczność może ona wzmacniać efekty uboczne niektórych leków.

Wskazania do stosowania diety

Dieta Dr Ewy Dąbrowskiej jest polecana przede wszystkim osobom pragnącym oczyścić swój organizm z toksycznych substancji oraz doprowadzić do redukcji masy ciała. Autorka diety twierdzi, że świetnie sprawdzi się ona u wszystkich osób, które czują się ociężałe, przejedzone i osłabione. Uważa, że detoksykacja organizmu może rozwiązać większość problemów powodujących gorsze samopoczucie fizyczne, a po jej zakończeniu znacznie poprawia się jakość życia. Co więcej, zgodnie z założeniami dieta Dąbrowskiej ma wspierać walkę z licznymi chorobami, prowadząc do szybszego wyzdrowienia. Poleca się ją osobom cierpiącym na:

  • stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona oraz inne choroby neurodegeneracyjne,
  • niedoczynność lub nadczynność tarczycy oraz chorobę Hashimoto,
  • choroby układu oddechowego, w tym astmę,
  • różne nietolerancje pokarmowe,
  • częste infekcje, przeziębienia i alergie,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • menopauzę.

wskazania i przeciwwskazania do stosowania diety

Przeciwwskazania do stosowania diety

Ze względu na bardzo niską kaloryczność diety warzywno-owocowej nie zaleca się jej przede wszystkim kobietom w ciąży oraz karmiącym. Ostrożność powinny również zachować wszystkie osoby cierpiące na różnego typu choroby oraz przyjmujące leki – w ich przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem, który wskaże ewentualne przeciwwskazania do zmiany sposobu odżywiania. Dieta dr Dąbrowskiej nie jest programem żywienia dla dzieci.

Jeśli podczas stosowania leczniczej głodówki wystąpią niepokojące objawy, w tym osłabienie, omdlenia czy częste zawroty głowy, należy przejść na zdrową dietę dostarczającą organizmowi wszystkich potrzebnych mu mikro- i makroskładników. Jeśli objawy nie ustąpią, warto szybko zgłosić się do lekarza.

Przykładowy jadłospis diety doktor Ewy Dąbrowskiej

W sieci dostępne są jadłospisy na 7 lub 14 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis na pełen tydzień. Znajdują się w nim przepisy z pierwszego etapu diety pozwalające na rozpoczęcie i skuteczne przeprowadzenie oczyszczenia organizmu z toksyn. Większość z przedstawionych potraw można jeść na surowo – zazwyczaj tylko zupy lub niektóre dania obiadowe wymagają obróbki termicznej. Herbaty ziołowe można pić wymiennie, stosując ich różne rodzaje zgodnie ze swoimi preferencjami i potrzebami.

Przykładowy jadłospis diety doktor Ewy Dąbrowskiej

Dzień 1.

Śniadanie:

  • sok z marchwi,
  • surówka z pomidora, cebuli, ogórka kiszonego i szczypiorku,
  • surówka z białek kapusty i jabłka,
  • gotowany burak,
  • słaba herbatka z melisy,
  • zakwas z buraków.

Obiad:

  • zupa z zielonego groszku,
  • sałatka z kapusty kiszonej, pomidorów i pora,
  • seler naciowy z dodatkiem kapusty pekińskiej i jabłka,
  • 1/2 grejpfruta.

Kolacja:

  • przecier jabłkowy,
  • sałatka z pomidora, zielonej papryki, cebuli i szczypiorku,
  • surówka z kapusty, cebuli, ogórka i koperku,
  • słaba herbatka ziołowa.

Dzień 2.

Śniadanie:

  • sok z marchwi,
  • gotowana brukselka,
  • surówka ze startej marchwi i jabłka,
  • surówka z kapusty, papryki i koperku,
  • zakwas z buraków.

Obiad:

  • zupa jarzynowa,
  • gołąbki z nadzieniem warzywnym,
  • surówka z kiszonej kapusty i jabłka,
  • pomidor z cebulą i szczypiorkiem,
  • kompot z jabłek.

Kolacja:

  • woda z cytryną i miętą,
  • sałatka z gotowanego buraka, cebuli i natki pietruszki,
  • surówka z kapusty, papryki i kiszonego ogórka z koperkiem,
  • pomidor z cebulą i szczypiorkiem,
  • słaba herbatka z melisy.

Dzień 3.

Śniadanie:

  • sok marchwiowy,
  • barszcz z kiszonych buraków,
  • surówka z tartej marchwi, jabłka i soku z cytryny,
  • sałatka z białej kapusty, papryki i cukinii,
  • 1/2 grejpfruta.

Obiad:

  • zupa ze szpinaku,
  • surówka z kapusty, papryki, cukinii, pora i koperku,
  • sałatka z ogórka kiszonego, ogórka świeżego, cebuli i koperku,
  • jabłko.

Kolacja:

  • sok z kiszonych ogórków,
  • surówka z marchwi i czarnej rzepy,
  • sałatka z ogórka kiszonego, pomidora, cebuli i szczypiorku,
  • słaba herbatka ziołowa.

Dzień 4.

Śniadanie:

  • barszcz z kiszonych buraków,
  • sałatka z selera naciowego, papryki, pomidorów i koperku,
  • surówka z tartej marchewki z jabłkiem,
  • słaba herbatka owocowa.

Obiad:

  • zupa jarzynowa,
  • gotowana kalarepka,
  • pomidor z cebulą i szczypiorkiem,
  • sałatka z kapusty, marchewki, papryki i ogórka.

Kolacja:

  • bigos jarski,
  • surówka z selera z jabłkiem,
  • sałatka z kiszonego ogórka, pomidora i cebuli,
  • woda z sokiem z cytryny i miętą.

Dzień 5.

Śniadanie:

  • sok z marchwi,
  • barszcz z kiszonych buraków,
  • sałatka z kiszonej kapusty, gotowanego buraka i cebuli,
  • surówka z papryki, rzodkwi, jabłka oraz natka pietruszki.

Obiad:

  • zupa krem z groszku,
  • duszona papryka z farszem z warzyw,
  • surówka z pomidorów, sałaty, czosnku i szczypiorku,
  • surówka z tartej marchwi i jabłka,
  • słaba herbatka owocowa.

Kolacja:

  • gotowana biała kapusta z koperkiem,
  • surówka z ogórka, rzodkiewek i cukinii z czosnkiem,
  • pomidor z cebulą i szczypiorkiem,
  • sok z buraków z jarmużem.

Dzień 6.

Śniadanie:

  • sok z marchwi i jabłka,
  • duszona brukselka z papryką i kalarepką,
  • sałatka z ogórka kiszonego, ogórka świeżego, pomidora, cebuli i czosnku,
  • surówka z marchwi, pora i jabłka,
  • słaba herbatka ziołowa.

Obiad:

  • kompot z jabłek bez cukru,
  • barszcz z kiszonych buraków,
  • duszona cukinia z farszem warzywnym,
  • surówka z pomidorów, cebuli i papryki z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • surówka z czerwonej kapusty z sokiem z cytryny.

Kolacja:

  • surówka ze świeżego ogórka, papryki, cukinii i cebuli,
  • gotowany kalafior,
  • 1/2 grejpfruta,
  • słaba herbatka ziołowa.

Dzień 7.

Śniadanie:

  • sok marchwiowy,
  • barszcz czerwony,
  • sałatka z buraka, ogórka kiszonego i jabłka,
  • surówka z kapusty, ogórka i rzodkiewek,
  • słaba herbatka owocowa.

Obiad:

  • zupa krem z pora,
  • jarski bigos,
  • surówka z marchwi i jabłka,
  • sałatka z pomidora, kiszonego ogórka, czosnku i szczypiorku,
  • słaba herbatka ziołowa.

Kolacja:

  • surówka z marchwi i pora,
  • sałatka z sałaty, pomidora, cebuli i szczypiorku,
  • 1/2 grejpfruta,
  • woda z sokiem z cytryny i miętą.

Wyjątkowe przepisy do stosowania w diecie

Dieta dr Dąbrowskiej zawiera wiele ciekawych przepisów bazujących głównie na warzywach, owocach, roślinach strączkowych i ziołach. Polecane dania są proste w przygotowaniu, a dzięki wykorzystaniu ograniczonej puli składników nie powinny sprawić nikomu trudności. Poniżej znajdziesz kilka najlepszych przepisów z diety dr Dąbrowskiej.

zakwas z buraków

Dieta dr Dąbrowskiej – zakwas z buraków

Składniki:

  • 2 kg surowych buraków,
  • 3 główki czosnku,
  • 3 łyżki soli kamiennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 litry wody.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry.
  2. Obierz ząbki czosnku.
  3. Wrzuć składniki do dużego słoika i dosyp przyprawy.
  4. Przygotuj solankę, rozpuszczając sól kamienną w letniej wodzie.
  5. Zalej buraki solanką – powinny być całkiem przykryte płynem.
  6. Słoik zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na okres kilku dni.
  7. Regularnie zbieraj łyżką pianę pojawiającą się w słoiku.

Dieta dr Dąbrowskiej – burgery warzywne

Składniki:

  • 1 marchew,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • kiszona kapusta,
  • 1/4 selera,
  • natka pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Marchew, seler i cebulę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami lub zmiksuj w blenderze.
  2. Przygotowaną masę wymieszaj z kiszoną kapustą.
  3. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do masy.
  4. Ząbek czosnku zgnieć i drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę, dodaj do pozostałych składników.
  5. Całość wymieszaj z przyprawami i ulep średniej wielkości kotleciki.
  6. Burgery wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. W połowie pieczenia przewróć kotleciki na drugą stronę.

frytki z marchwi

Dieta dr Dąbrowskiej – frytki z marchwi

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • rzeżucha,
  • ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Marchewki dokładnie umyj i pokrój w słupki bez obierania ze skórki.
  2. Posyp warzywa ulubionymi przyprawami.
  3. Wyłóż marchewki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  4. Piecz warzywa przez 30 minut w 180 stopniach.
  5. Podawaj z kiełkami.

Taką zdrową wersję frytek można przygotować stosując różne rodzaje warzyw, w zależności od preferencji. Warto przy tym pamiętać, że dieta dr Ewy Dąbrowskiej wyklucza jedzenie ziemniaków.

Dieta dr Dąbrowskiej – kanapki na cukinii

Składniki:

  • 1/2 cukinii,
  • kilka plastrów białej części pora,
  • kiszony ogórek,
  • kilka plastrów czerwonej papryki,
  • natka pietruszki,
  • kiełki brokuła,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Plasterki pora dopraw ulubionymi ziołami, wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 10 minut.
  2. Cukinię umyj i bez obierania pokrój w plastry o grubości ok. 1-2 cm.
  3. Pokrój kiszonego ogórka. Ułóż go na plasterkach cukinii razem z czerwoną papryką i kiełkami.
  4. Na wierzch kanapek połóż upieczone plastry pora.
  5. Udekoruj siekaną natką pietruszki.

zupa z zielonego groszku

Dieta dr Dąbrowskiej – zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • 0,5 kg zielonego groszku (może być mrożony),
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,
  • ulubione zioła do smaku.

Przygotowanie:

  1. Groszek wsyp do bulionu i ugotuj do miękkości.
  2. Kiedy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją w blenderze.
  3. Dodaj sok z cytryny i ulubione zioła.
  4. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Dieta dr Dąbrowskiej – szpinak z pomidorami i czosnkiem

Składniki:

  • 50 g szpinaku,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj i wrzuć na patelnię. Dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  2. Przełóż szpinak na talerz. Pomidorki przekrój na pół i dodaj do szpinaku.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Dodaj do dania.
  4. Na koniec posyp potrawę ulubionymi ziołami.

zupa jarzynowa

Dieta dr Dąbrowskiej – zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 100 g zielonego groszku,
  • 2 cebule,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 100 g pokrojonej fasolki szparagowej,
  • 1 cukinia,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • natka pietruszki,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki.
  2. Zagotuj bulion i wrzuć do niego przygotowane warzywa.
  3. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy i dopraw ulubionymi ziołami.
  4. Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Dieta dr Dąbrowskiej – surówka z kapusty, pora i jabłka

Składniki:

  • 1/4 jabłka,
  • 2 liście kapusty,
  • kilka plasterków pora,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Umyj i posiekaj kapustę.
  2. Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
  3. Wymieszaj składniki, dodając cienkie plasterki pora.
  4. Przygotuj sos, mieszając ze sobą ocet, sok z cytryny, drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek oraz zioła.
  5. Sałatkę polej sosem.

jarski bigos

Dieta dr Dąbrowskiej – jarski bigos

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej, można użyć też świeżej lub wymieszać oba rodzaje,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 2 małe jabłka, najlepiej kwaśne,
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, liść laurowy,
  • opcjonalnie garść suszonych grzybów.

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekaj kapustę i cebulę.
  2. Jeśli chcesz użyć grzybów, namocz je wcześniej w gorącej wodzie.
  3. Dorzuć warzywa do bulionu, dodaj przyprawy.
  4. Duś pod przykryciem przez ok. 2 godziny.
  5. Pod koniec gotowania dodaj starte jabłka, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek.

Dieta Dąbrowskiej – czy warto?

Dieta dr Dąbrowskiej to rozwiązanie dla osób, które chcą sprawdzić na sobie działanie leczniczego postu. Jej efektem ubocznym jest również utrata zbędnych kilogramów – dzięki temu jest dość popularnym sposobem żywienia. Przed jej wprowadzeniem warto jednak skonsultować się z lekarzem, by wykluczyć ewentualny negatywny wpływ restrykcyjnej, niskokalorycznej diety na swoje zdrowie.

About Gosia Tomczyk

Zdrowy styl życia to mój konik. Pasja rozpoczęła się jeszcze na studiach, a teraz już jako „Pani Magister”, doradzam innym, jak rozważnie wybierać narzędzia do walki o zdrowy i piękny organizm. Hobbystycznie działam jako „trener personalny” dla swoich znajomych i doradzam przy układaniu diet. Interesuję się również sprawnością seksualną, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Sprawdzam, testuję, analizuję i bezustannie się uczę! Swoją wiedzą dzielę się m.in. na biocity.pl!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *